Ľahké letné recepty
Ľahký letný šalát
Postup receptu:
-
1.Na tento šalát môžete použiť akýkoľvek listový šalát. Buď využijete jemný poľný či rukolu, alebo natrháte na malé kúsky ľadový či hlávkový. Nezabudnite deťom zdôrazniť, že ho majú dokonale umyť, aby náhodou na tých lístkoch nezostal piesok. Vysušte ho a vložte do misy. Teraz do nej vhoďte celé kúsky olív, môžete pokojne pomiešať aj čierne so zelenými. Cherry paradajky rozrežte na polovice a vložte ich do misy.
-
2.Nakoniec pridajte celé lístky čerstvej bazalky, ktoré všetko osviežia. V malej miske zmiešajte olej s citrónom, ktorý dochutíte soľou a korením. Všetko dobre vymiešajte a až pred podávaním zmiešajte so šalátom, aby nezvädol. Keď už budete mať šalát rozmiestnený na tanieri, zoberte si škrabku na zemiaky a vytvorte ňou jemné hoblinky zo syra, ktorými ozdobíte toto jedlo.
Letný ultra rýchly šalát
Potrebujeme:1 ľadový šalát (môžeme nahradiť hlávkovým), 1 plechovka ananásu
Ako na to:Šalát natrháme alebo nakrájame na kúsky, obsah plechovky (vrátane šťavy) vyklopíme do misky so šalátom a premiešame. Ananás je možné nahradiť mandarínkovým kompótom.
Mozzarela s paradajkou
Hovorí sa, že oči jedia ako prvé. Pozrite sa preto, ako najefektnejšie podávať mozzarelu s rajčinou.Čo budete potrebovať:
- rajčiny/cherry rajčinky
- (mini)mozzarelu
- olivový olej
- balzamikový krém
- čerstvú bazalku
- čierne olivy
- korenie
- šalát na ozdobenie podľa ľubovôle – ľadový alebo mixovaný
Postup práce:
- Rajčiny aj mozzarelu nakrájajte na kolieska.
- Na tanier ako podklad dajte trochu mixovaného šalátu. Ukladajte kolieska rajčín a mozzarely na seba (striedajte vrstvy).
- Pokvapkajte olivovým olejom, ozdobte balzamikovým krémom a korením.
Cestovinový šalát so zeleninou
Jednoduchý a sýty letný šalát.
Čo budete potrebovať:
- cestoviny (skúste farebné
- rajčiny alebo cherry rajčinky
- paprika
- šalátová uhorka
- ľadový šalát
- kukurica
- tvrdý syr
- biele korenie
- biely jogurt alebo kyslú pochúťkovú smotanu
- olivový olej
- Dajte variť vodu do väčšieho hrnca, pridajte soľ a trochu olivového oleja. Keď voda začne vrieť, vysypte do nej cestoviny (ideálne je variť ich al dente (ani rozvarené, ani pritvrdé, v zásade však platí: pripravte si ich tak, ako chutia vám).
- Kým sa varia cestoviny, pripravte si zeleninu – pokrájajte na malé kúsky (šalát môžete využiť dvojako: potrhať na kúsky a pridať do misy alebo môžete využiť veľké listy, na ktorých budete servírovať šalát). Syr pokrájajte na kocky .
- Pridajte uvarené cestoviny, trochu olivového oleja a korenie.
- Nakoniec do šalátu zamiešajte biely jogurt alebo kyslú smotanu (môžete dať aj oboje).
-
Pomarančový šalát
Potrebujeme:4 pomaranče, 2 lyžice medu, citrónová šťava, 50 g orechov
Ako na to:Pomaranče olúpeme, pokrájame na menšie kúsky, polejeme citrónovou šťavou vymiešanou s medom a premiešame. Podávame posypané jadrami vlašských orechov.
Ovocný sun šalát
Potrebujeme:3 banány, 2 hrušky, 4 kiwi, 2 jablká, 2 ošúpané mandarínky, 1 pomaranč, šťava z citróna, 1 jogurt a 1 malú lyžičku práškového cukru
Ako na to:Ovocie umyjeme a nakrájame ho na malé kúsky. Potom ovocie dáme do stredne veľkej misky a pokvapkáme šťavou citrónu. Pridáme jogurt a ochutíme lyžičkou práškového cukru. Všetko dôkladne prepiešame a dáme na hodinu do chladničky. Podávame v malých miskách.
Ovocný šalát s karamelovou marinádou
Potrebujeme:2 jablká, 2 banány, 2 pomaranče, 2 kiwi, 50 g hrozienok, 100 g vlašských orechov, 100 g kryštálového cukru, 0,2 l bieleho vína
Ako na to:Ovocie nakrájame na kocky a zmiešame s hrozienkami.
Marinádu pripravíme nasledujúcim spôsobom: Orechy posekáme a vložíme na teflónovú panvicu spolu s cukrom. Zľahka pražíme, až sa cukor začne rozpúšťať. Akonáhle je tekutý a voňavý, vlejeme na panvicu víno a povaríme.
Potom marinádu opatrne zmiešame s kúskami ovocia a hrozienkami. Celý šalát necháme marinovať v chlade aspoň dve hodiny.Kopírované z iných stránok. Môžete skopírovať.